Fra hav i syd skumring
Fra hav i syd skumring

press to zoom
Foodhall fra indgang
Foodhall fra indgang

press to zoom
Oversigt
Oversigt

press to zoom
Fra hav i syd skumring
Fra hav i syd skumring

press to zoom
1/17

NUUK

Nuutoqaq tamanut
Kolonihavn for alle

Bygherre: Nuutoqaq Invest
Projekt: Nuuk Foodhall & Sal / 
              Nuutoqaq
tamanut - Kolonihavn for alle
Fase: Alternativt projekt
Sted: Nuuk Grønland
Bruttoetageareal: 1.152 m²
Rolle: Arkitekt [CT/MJ]

Grønlandsk/dansk folder: (Pdf 9 Mb) åbner i nyt vindue


BAGGRUND: Kommuneqarfik Sermersooq har sendt et projekt i høring i marts-april 2022 på 1.680 m² med et Bed & Breakfast hotel midt i kolonihavnen i Nuuk.

'Kolonihavn for alle' er et alternativt projekt uden hotel, langt mindre og med fokus på både nye og hidtidige brugere af Kolonihavnen.

Vores bygherre ønsker at opføre et klassisk pakhus-volumen med et varieret madmarked og en rummelig sal til kunstudstillinger, håndværk, foreninger, folkedans, m.m. der henvender sig til alle.
Projektet giver helt nye rammer for lokalt iværksætteri, så små Grønlandske entreprenører kan have en stand indenfor eller en bod udenfor, hvorfra de kan sælge deres specialiteter.

’Kolonihavn for alle’ sikrer den ægte og varierede anvendelse af kolonihavnen og Spækhusnæsset. Der er stadig plads til fangst og fiskeri, indhandling og transport af fangst til Kalaaliaraq (Brædtet), Sneskulpturfestival, vandreture via kyststien, udendørs ophold med kulturelle indslag, samt almindeligt båd- og kajakoplag.

Et stort soldæk giver plads til alle, uanset om du vil spise ude, lege, besøge boderne, tage en pause fra arbejdet på din jolle eller hvile benene på vandreturen. Dækket skal også anvendes til større aktiviteter som fejring af Nationaldagen og Grønlandsk folkedans. Soldækket indrammes af seks mindre boder, hvorfra der kan være pop-up salg af kunsthåndværk i strik, skind, fedtsten eller bare kager.

Oplyste fisketørrestativer bliver ikoniske lanterner for området; historiske indslag med nutidig funktion. Lyssætningen omfatter også den gamle ophalervogn, picnicborde og en række pullerter så området er tiltrækkende og trygt at opholde sig i. Det giver en naturlig forlængelse af den oplyste Nuuk kyststi der forbinder Tuapannguit med Grønlands Nationale Museum & Arkiv.

Bygningen åbner sig mod sydvest så man kan følge skibene på havet. De store, karaktergivende skoddere man kender fra andre havne kan lukkes ved kraftige storme med vindstød >40 m/sek eller til arrangementer, hvor der skal mørkelægges.

Tidevandet svinger i dag 4.5 m. Af hensyn til storme med vindstød >40m/sek og kommende klimaforandringer får bygningen et stærkt randfundament, der afvandes fra land langs bygning ud under dæk, samlet til 4-5 markerede udløb. Bygningen udføres med søjler og dæk i beton. Facadevægge udføres som traditionelt bindingsværk af træ med stenuld og forsynet med en klimaskærm i træ. Skodderne er med til at sænke vindhastigheden omkring bygningen og skabe et bedre klima at opholde sig i.

Klimaskærmen udføres i Superwood der kan stå umalet af hensyn til bæredygtighed og med tiden gråner. Alternativt kan den males i en klassisk, grønlandsk farve. Taget har sort tagpap og vinduesrammer og skoddere er hvide.

Kolonihavnen i Nuuk er et sårbart miljø som vi skal værne om.
Bilkørsel bør begrænses til ærindekørsel, kørsel for beboere og for svagt gående / handicappede. Trafik skal primært være gående, cyklende, og sejlende til den nye landgangsbro.

Bygningen opføres uden at tage udsigt fra eksisterende boliger på Tuapannguit.

Læs også artikel i Sermitsiaq (åbner i nyt vindue)



 

Qarsoq-logo-diesel_transp.png