Fra vandside
Fra vandside

Qarsoq Typehus Standard Ungdomsboliger til Yderdistrikter

press to zoom
Grøn indgang
Grøn indgang

Qarsoq Typehus Standard Ungdomsboliger til Yderdistrikter

press to zoom
4 Standard Ungdomsboliger i 2 plan back
4 Standard Ungdomsboliger i 2 plan back

Qarsoq Typehus Standard Ungdomsboliger til Yderdistrikter (2 etager)

press to zoom
Fra vandside
Fra vandside

Qarsoq Typehus Standard Ungdomsboliger til Yderdistrikter

press to zoom
1/13

GRØNLAND

Standard ungdomsboliger til yderdistrikter

Bygherre: Grønlands Selvstyre
Projekt: Standard ungdomsboliger til yderdistrikter
Sted: Grønland

Realiseres: Som typehus (2021 i Qaanaaq, 2022 i Atammik)
Rolle: Arkitekt [CT] og projektering
Ingeniør: Inuplan A/S

Standard ungdomsboliger til yderdistrikter er blevet til i nært samarbejde mellem Qarsoq tegnestue ApS og Grønlands Selvstyre. Målgruppen er primært unge i yderdistrikter, men boligen kan også anvendes til andre aldre, f.eks. ældre.

For unge skal boligerne være et springbræt til voksenlivet og en hjælp til at bo på egen hånd. Det er en bolig der ikke kræver meget ved indflytning, da der allerede er seng, bord og sofa, så udgifterne til etablering holdes på et minimum.

Materialerne er vedligeholdelsesvenlige og robuste.  Alt er udvalgt for at lette opførsel og vedligehold i yderdistrikter med fokus på bæredygtighed. Bygningens facade er derfor i ubehandlet træ, der med tiden får en grålig patina og ikke skal males. Boligerne farvesættes i stedet på læskærme og værn.
Indvendig renovation ved lejerskifte kan ske let med udskiftning af en vægplade i birkefiner, hynder og madras.

Boligerne kan bygges i løs jord eller på fast fjeld af 2-3 tømrere.
Det er primært tømrerfag og der opbygges et træskelet med 240 mm isolering. Der er ingen murer entreprise og malerarbejder er minimeret. El-føringsveje er projekteret så de kan udføres uafhængig af andre entreprenøres fremdrift. VVS udføres med synlige kobberrør alle steder så det er let at tilse samt udføre drift og vedligehold.

I udhuset kan der står kummefryser, redskaber mv.

Ungdomsboligen er et typehus projekt og første realisering er 6 stk i Qaanaaq, der dog er en tilpasset udgave der genanvender et eksisterende stålfundamentet fra det gamle UngBo. I Atammik udarbejdes dispositionsforslag på 3 stk.

Ungdomsboligerne kan desuden videreudvikles til en anvendelse i 2 etager som vist ovenfor. (NB: Et byggeri i to etager er ikke er en del af typehuset, da der er andre beregningsforudsætninger rent statisk og brandteknisk som skal behandles særskilt.)

Qarsoq-logo-diesel_transp.png