top of page

GRØNLAND

Standard ungdomsboliger til yderdistrikter

Bygherre: Grønlands Selvstyre
Projekt: Standard ungdomsboliger til yderdistrikter
Sted: Grønland

Realiseres i kystbyer: Qaanaaq 2021, Atammik 2022, Upernavik,

    Qasigiannguit, Tasiilaq, Uummannaq, Kangaatsiaq, Ittoqqortoormiit,

    Qeqertarsuaq, Nanortalik, Kangaamiut, Narsaq
Rolle: Arkitekt [CT] og projektering
Ingeniør: Inuplan A/S

Standard ungdomsboliger til yderdistrikter er blevet til i nært samarbejde mellem Qarsoq tegnestue ApS og Grønlands Selvstyre. Målgruppen er primært unge i yderdistrikter, men boligen kan også anvendes til andre aldre, f.eks. ældre.

For unge skal boligerne være et springbræt til voksenlivet og en hjælp til at bo på egen hånd. Det er en bolig der ikke kræver meget ved indflytning, da der allerede er seng, bord og sofa, så udgifterne til etablering holdes på et minimum.

Materialerne er vedligeholdelsesvenlige og robuste.  Alt er udvalgt for at lette opførsel og vedligehold i yderdistrikter med fokus på bæredygtighed. Bygningens facade er derfor i ubehandlet træ, der med tiden får en grålig patina og ikke skal males. Boligerne farvesættes i stedet på læskærme og værn.
Indvendig renovation ved lejerskifte kan ske let med udskiftning af en vægplade i birkefiner, hynder og madras.

Boligerne kan bygges i løs jord eller på fast fjeld af 2-3 tømrere.
Det er primært tømrerfag og der opbygges et træskelet med 240 mm isolering. Der er ingen murer entreprise og malerarbejder er minimeret. El-føringsveje er projekteret så de kan udføres uafhængig af andre entreprenøres fremdrift. VVS udføres med synlige kobberrør alle steder så det er let at tilse samt udføre drift og vedligehold.

Udhuset har plads til kummefryser, værktøj, redskaber mv.

Ungdomsboligen er et typehus projekt og første realisering er 6 stk i Qaanaaq, der dog er en tilpasset udgave der genanvender et eksisterende stålfundamentet fra det gamle UngBo.

Ungdomsboligerne kan også opføres i 2 etager, men dette er dog ikke omfattet af typehus projektet, da der er andre statiske og brandtekniske forudsætninger.

bottom of page